Mantelzorger, ben ik dat?

 

Iedereen die langdurig en onbetaald voor een naaste zorgt  is mantelzorger. Mantelzorg is géén gebruikelijke zorg, zoals bijvoorbeeld de zorg voor een gezond kind. Mantelzorgers geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie gezorgd moet worden.


Deze zorg is vaak intensief en kan bestaan uit: persoonlijke verzorging, het maken van afspraken, het wegbrengen en ophalen naar en van activiteiten, enz. Zorg die vaak niet op een bepaalde tijd stopt, maar soms tot wel 24 uur per dag gegeven wordt.


Wilt u geregistreerd worden als mantelzorger, laat hier dan uw gegevens achter of download hier het formulier en stuur deze op. U wordt dan automatisch door ons op de hoogte gebracht van alle mantelzorgactiviteiten.


Voorbeeld vergeetachtig

Uw partner heeft Alzheimer, is vergeetachtig en gedesoriënteerd in tijd en plaats. Hij loopt de hele dag achter u aan en raakt in paniek als hij u niet kan vinden.


De hele dag moet u opletten of hetgeen uw partner doet wel goed gaat. Daarnaast regelt u inmiddels de agenda, alle financiële zaken en doet u het huishouden.


Voorbeeld langdurig revalideren

Sander is 42 jaar, getrouwd en heeft 3 jonge kinderen. Hij kreeg vorig jaar een heftig auto-ongeluk, waarbij hij een hersenbeschadiging opgelopen heeft.


Hierdoor zit hij in een rolstoel en moet langdurig revalideren in een revalidatiecentrum. Zijn betaald werk kan hij niet meer uitvoeren. Carla, zijn vrouw en zijn mantelzorger, probeert haar werk te combineren met de zorg voor haar man en kinderen.