Mantelzorgweek2018

Knooppunt mantelzorg verwent mantelzorgers


In de week van de mantelzorg draaide Knooppunt Mantelzorg de rollen eens om met een verwenprogramma voor de zorgenden. Wie wilde werd in de watten gelegd met extra aandacht: een uitnodiging voor een wandeling of fietstochtje, gezellig koffie drinken, een gastkok thuis (afwas inclusief), een handmassage of foto-shoot.


Mantelzorgcoach Marleen van der Vliet vertelt: ‘Als je langdurig zorgt voor je zieke partner, buur of kennis dan ben je mantelzorger. Die zorg is meestal gebaseerd op een wederzijdse band en betrokkenheid. Ook is deze belangeloos en onbetaald, maar ook onbetaalbaar en van onschatbare waarde. Mensen die thuis iemand verzorgen vinden dat vaak vanzelfsprekend en steken daar vaak veel energie in.’


Om hun werk te kunnen blijven doen en volhouden biedt Knooppunt Mantelzorg ondersteuning. Zo’n 200 mensen in de gemeente kunnen op de stichting terugvallen die zo nodig bijstaat met raad en daad. Ook is er een Mantelzorggids met praktische adviezen, een Mantelzorgsalon voor ontmoeting en contact en een inloopspreekuur waar men met acute vragen terecht kan.


Van der Vliet: ‘Op donderdag 8 maart stonden in de Oude Kazerne in Bergen een aantal verwennerijen op het programma. Voor de ontspannen handmassage met geurende olie en persoonlijke aandacht was nogal wat belangstelling. Heel verrassend ook van de kant van enkele heren mantelzorgers. Op de foto? Ook dat kon, een professionele fotografe zette de liefhebbers op de kiek. Djoekie en Anneke waren hier samen op af gekomen. Ze kennen elkaar al 8 jaar. Djoekie helpt Anneke met dingen die lastig voor haar zijn. Ook doen ze nuttige en ook gezellige dingen met elkaar zoals winkelen, zwemmen en heel leuk, naar het tuincentrum in het voorjaar. Deze keer gingen ze met z’n tweetjes op de foto en dat levert een mooi dubbelportret op. Dan is er Roos. Zij houdt een oogje in het zeil bij haar bejaarde moeder die sinds de dood van haar vader alleen woont. Roos belt regelmatig en gaat een paar keer in de week op bezoek om dingen te doen die nodig zijn. Zo blijft moeder op de been en kan ze zelfstandig blijven wonen. Ook Roos poseert voor de lens en geniet van de sfeer.’


Op deze bijzondere ochtend zorgden Marjolein Moens, foto´s en Hedwig de Jong van Theehuis de Mazen met gezellige zitjes, een mooi gedekte tafel en zelfgemaakte hapjes voor een warme en gastvrije sfeer. Zo zijn er in de week van de mantelzorg weer veel mensen blij gemaakt die zich als vanzelfsprekend inzetten voor anderen.